OVERWEEG JE WEL EENS EEN HUIS IN FRANKRIJK TE KOPEN

als vakantiehuis | voor later | als spaarpotje | om na te laten aan je (klein)kinderen?

Al eens gedacht aan een VAT-relatie?

Met deze voordelen…

 • een vakantiehuis waar je naartoe kunt gaan op het moment dat het jou uitkomt, net zo lang of kort als jij wilt
 • binnen een dag reizen vanuit Nederland
 • een caretaker die dicht bij dat huis woont
 • weten dat er goed voor huis & tuin gezorgd wordt, ook als je er even een tijdje niet bent
 • een Nederlands sprekende contactpersoon die van alles voor je kan verzorgen
 • aankomen in je huis en meteen kunnen beginnen met relaxen
 • ’s zomers verse groenten en fruit uit eigen moestuin, zonder dat je die hoeft te onderhouden
 • een huis waarvan je op latere leeftijd kan besluiten er zelf te gaan wonen
 • een huis dat door de jaren heen steeds meer waard wordt
 • een waardevol erfstuk voor je kinderen of kleinkinderen

…zonder deze bekommeringen…

 • alles dat er komt kijken bij het kopen van zo’n huis
 • de Franse bureaucratie
 • het idee dat het huis lang leeg staat
 • aankomen na een lange reis en moeten beginnen met luchten, schoonmaken, gras maaien en andere taken waar je niet per se zin in hebt
 • de geur van een lang niet gebruikte septic tank bij aankomst
 • het gedoe van verhuur (aan bijvoorbeeld steeds wisselende vakantiegangers)
 • huurinkomsten die bovendien fiscaal ongunstig voor je kunnen uitvallen
 • het huis niet in de gaten kunnen houden
 • het op afstand en in het Frans moeten regelen van eventuele schoonmakers, tuinwerkers of reparateurs
 • de kosten voor een beheerder

VAT-relatie

Vakantiehuis Apart Together.
Beheerder op eigen terrein. Permanente huisoppas.
Meebetalende terreingenoot.

Maar niet onder één dak.

Hoe werkt dat dan?

Heel simpel en kort door de bocht: je koopt een huis in Frankrijk en verhuurt een deel aan mij.

In het bijzonder: een huis met een bijgebouw, een gîte (daar zijn er genoeg van op het Franse platteland – zie voorbeelden hieronder). Je richt het huis in als pied-à-terre voor jezelf, en ik ga in het bijgebouw wonen.

Ik zorg voor het onderhoud van het terrein en mijn eigen huis/het bijgebouw, en houd een oogje op jouw huis. Desgewenst zorg ik dat je huis schoon is voordat je arriveert en dat eventueel onderhoudswerk is uitgevoerd. Contacten daartoe met lokale instanties neem ik ook voor mijn rekening.

Zo heb je een vakantieplek in Frankrijk die je deelt met een betrouwbare medebewoner die er alle belang bij heeft dat er goed voor wordt gezorgd.
Je spaart niet alleen geld uit voor een lokale beheerder, maar kunt zelfs rekenen op een bijdrage in het onderhoud.

Er zitten voor- en nadelen aan een VAT-relatie, voor ons allebei.
Zoals het goede VAT-partners betaamt, kunnen we het daar nog uitgebreid over hebben. En goede afspraken over maken.

Mijn ideale huis staat op het Franse platteland, niet te ver van een dorp, wel ver weg van mensenmassa’s, misschien in een hameau. Het heeft voldoende grond voor een behoorlijke moestuin en wat kippen (mmm, verse eitjes!), en voor optimale privacy voor jou en mij.

Je potentiële VAT-partner

Monique Cremer, vitale 60-plusser die in Frankrijk woont, het klappen van de Franse zweep kent en de weg weet te vinden.
Ik werk parttime, van huis uit, als webredacteur / tekstschrijver / vertaler (hier vind je mijn website), heb een groot hart voor natuur, dieren en milieu, en twee rechterhanden als het op regulier onderhoud van huis en (moes)tuin aankomt.
Ik ben best een Einzelgänger en hou van rust en ruimte. De ‘gezellige’ drukte en het lawaai van een stad, een feestje of spelende kinderen houd ik liever op afstand. Vandaar mijn voorkeur voor een huisje op het rustige Franse platteland.
 
Privacy staat hoog in mijn vaandel en ik zal mijn VAT-partner dan ook alle rust en ruimte geven tijdens zijn/haar/hun verblijf op ‘onze’ Franse locatie. Omgekeerd verwacht ik van mijn VAT-partner hetzelfde.
‘Organiser’ is mijn middelste naam – ik hou van minimalisme, orde en netheid. Zo zien mijn huis en tuin er ook uit: propre, zoals de Fransen zeggen.
Ik ben verder betrouwbaar en heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel – ook geen vervelende eigenschappen voor een tuinhekdeler.
 
Lang verhaal kort: ik ben de ideale terreindelende beheerder voor jouw vastgoed.
Waarom ik niet zelf een huisje koop in Frankrijk? Simpel: ik kom hier niet in aanmerking voor een hypotheek.
 
En als ik dan toch ga huren, waarom dan niet van een Frankrijk-minnende landgenoot die er baat bij heeft dat zijn/haar Franse vastgoed beheerd wordt door iemand die letterlijk en figuurlijk dezelfde taal spreekt en ook nog bijdraagt in de kosten?

Is dit wel een verstandige investering?

 • Beleggen in vastgoed is een aantrekkelijke optie voor mensen met een potje geld dat op de bank geen rente oplevert of negatieve rente kost.
 • De aankoop van vastgoed voor (vakantie)verhuur in Spanje, Italië en Frankrijk wordt binnen de vastgoedbranche als een stabiele investering beschouwd.
 • Frankrijk staat al jarenlang afwisselend op de eerste of tweede plek in de lijst van populaire vakantiebestemmingen voor o.a. Nederlanders, inclusief de aankoop van vakantiewoningen.
 • Daarnaast is er met de Covid-19-pandemie een tendens op gang gekomen voor bewoners van Franse steden om een (tweede) huis op het platteland te kopen, waarmee de huizen daar steeds meer in trek zijn en in waarde stijgen.
 • Er is nog steeds voldoende aanbod tegen redelijke prijzen.
 • Over prijzen gesproken: qua ontwikkeling van huizenprijzen gaat het er in Frankrijk (in de breedte) niet zo wild aan toe als momenteel in Nederland. Vanaf 2016 zijn de gemiddelde woningprijzen jaarlijks met iets meer dan 3% gestegen (appartementen iets meer). De verwachting voor de nabije toekomst is circa 3,5% (kan per regio verschillen).
 • Hou veiligheidshalve rekening met een conservatieve waardeontwikkeling van je vastgoed van 1,75% per jaar voor de langere termijn.
 • Mocht ik op enig moment vertrekken en je wilt er niet zelf gaan wonen, dan heb je nog steeds een goed onderhouden object dat veel waard is. Ook voor je erfgenamen.

Voorbeelden?

Natuurlijk. Hieronder een greep uit te koop aangeboden optrekjes op het Franse platteland.


(Teksten en foto’s zijn van de hand van de verkopende partijen/makelaars. De objecten in kwestie zijn momenteel niet allemaal meer te koop.)

Verbouwde boerderij 150 m² € 135.000

Entre Boussac et Montluçon – un ancien corps de ferme composé de deux logements rénovés sur 2175 m2 de terrain attenant. Le premier logement est composé d’une cuisine – salon – séjour – une chambre et une salle d’eau. Le second – une cuisine ouverte sur séjour – salle d’eau – deux chambres. Entre les deux logements – une grange à finir de rénover si besoin. Un garage à la suite et une dépendance ancien four à pain. La toiture est refaite – l’électricité aussi et l’assainissement est aux normes. Vue dégagée sur la campagne. Chauffage électrique au sol et cheminée feu de bois – Mentions légales : Proposé à la vente à 135000 Euros (honoraires à la charge du vendeur)

Twee afzonderlijke huizen € 168.000

Twee afzonderlijke huizen op een terrein van 4700 m², ideaal voor familie of vrienden.

Het eerste huis bevat een mooie ruime woonkamer, een keuken, twee grote slaapkamers, een ruime badkamer en een kelder. Op de etage nog een enorme zolder, met ruimte voor meer kamers.

Een grote haard en elektrische radiatoren zorgen voor behaaglijke warmte.

De septic tank is op norm, de elektra recentelijk vernieuwd.

Het tweede huis heeft een eetkamer, een woonkamer, een keuken, een aparte wc en een kelder. Op de eerste verdieping 3 slaapkamers en een douche.

Onder dezelfde kap een ruime schuur en diverse oude stalletjes.

Een mooi object voor een gezamenlijke vakantieplek en toch voor iedereen z’n privacy.

Woonhuis met oude molen en bijgebouwen € 180.000

Belle maison avec ancien moulin située dans une belle nature.  Avec des écuries/bâtiments supplémentaires à rénover.

La maison elle-même peut être habitée.  Il y a une cuisine, un salon, 2 chambres, dans le grenier vous pouvez faire une 3ème chambre.

Dans le bâtiment adjacent, il y a une chambre supplémentaire.  Voici une entrée séparée.

La maison est située directement à côté d’une petite rivière.

(Noot MC: weliswaar zijn de bijgebouwen nog niet klaar voor bewoning, maar het geeft wel een aardig beeld van wat er mogelijk is, voor dit geld.)

Idyllisch vrijstaand tolhuis, € 159.000

Geheel gerenoveerd in authentiek Franse, landelijke, sobere stijl. Rustige ligging buiten de bebouwde kom, geen buren en prachtig uitzicht op dal. Buitenoppverlak: 2.8 hectare (bos)grond.

45 m² woonkamer met open keuken, eiken vloer en eikenhouten plafond met prachtige oude balken. Antieke wenteltrap en schouw uit 1683. Twee ruime slaapkamers met balken en authentieke elementen.

Privébos met yurt voor gasten. Zwembad en 3 terrassen.

Twee huizen, terrein en bijgebouwen € 135.000

Karakteristiek huis met een kunstenaarsatelier, twee terrassen (waarvan een overdekt) en een grote schuur aan de voet van de Morvan.
De woning ligt op privéterrein in een rustig gehuchtje.

Het hoofdhuis heeft op de begane grond een woonkamer/keuken met balkenplafond, 2 slaapkamers, badkamer met toilet. De zolder is bewoonbaar te maken.

Het atelier is gevestigd in een tweede huis. Dit is ook ideaal om te verbouwen tot een zelfstandige gîte. Water en elektra aanwezig.

De omgeving is bebost en heeft vele meertjes. Door het gebied loopt een kanaal. Op 4 km vindt u alle voorzieningen zoals winkels, gezondheidscentrum en garage. In een dorp in de buurt is een kleine jachthaven. Een ideaal gebied om te wandelen, fietsen en zwemmen.

Hmmm...

Getriggerd? Nieuwsgierig? Bosjes vragen? Gewoon eens van gedachten wisselen?

Je kunt me bereiken op +31 654 207 555 of +33 637 209 366 voor een belletje of een WhatsAppje, of per e-mail via mocremer@gmail.com. We kunnen ook een afspraak maken om elkaar via Skype of Google Meet virtueel in de ogen te kijken.

Als je alvast wilt lezen wat sommige experts zeggen over een tweede huis in Frankrijk, volg dan onderstaande links: